Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
() . : -

 
Όπως γνωρίζετε το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανέλαβε και πραγματοποίησε μέχρι σήμερα σειρά ενεργειών που αφορούν τη διευθέτηση και τη ρύθμιση των θεμάτων υλοποίησης του προγράμματος της διπλής ανάπλασης στις περιοχές της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού του Δήμου Αθηναίων, μετά την έκδοση της αριθμ. 3059/2009 απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Κατά το χρονικό αυτό διάστημα εξελίχθηκε ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών, με αντικείμενο την αναθεώρηση του προγράμματος και τον ανασχεδιασμό του έργου, στο πλαίσιο που έθεσε η νομολογία του ΣτΕ και με βάση τα σύνθετα χαρακτηριστικά της πολεοδομικής παρέμβασης, τα πολύπλοκα δεδομένα που είχαν ήδη διαμορφωθεί και τις ειδικές ανάγκες που συγχρόνως έπρεπε να εξυπηρετήσει το πρόγραμμα (μετεγκατάσταση αθλητικών χρήσεων κ.α.)
Στις 22 Νοεμβρίου αναρτήσαμε, όπως είχαμε δεσμευθεί, για δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση την τροπολογία του προγράμματος της Διπλής Ανάπλασης, η οποία και ολοκληρώθηκε προσφάτως με μεγάλη συμμετοχή των πολιτών.
Με την προτεινόμενη ρύθμιση επιδιώκεται:
  • Η απομάκρυνση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου από την περιοχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου σήμερα είναι εγκαταστημένες και η μετατροπή της έκτασης σε υπερτοπικό πόλο πρασίνου και αναψυχής.
  • Η μεταφορά των αθλητικών εγκαταστάσεων στην υποβαθμισμένη και προβληματική σήμερα περιοχή του Βοτανικού στον Ελαιώνα.
  • Η ριζική ανάπλαση και η αλλαγή της φυσιογνωμίας και των δύο περιοχών παρέμβασης.
Με την τροπολογία αυτή προτείνεται ο ανασχεδιασμός του προγράμματος ανάπλασης και επιτυγχάνονται τα εξής:
  • Μειώνεται η συνολική δόμηση του προγράμματος στην περιοχή του Βοτανικού κατά 66.000 τ.μ. περίπου, δηλαδή μειώνεται η προβλεφθείσα με τον ν. 3481/2006 δόμηση κατά ποσοστό 60% περίπου.
  • Η νέα επιτρεπόμενη δόμηση στην περιοχή του Βοτανικού θα είναι σαφώς μικρότερη από την αρχική δόμηση που είχε υλοποιηθεί πριν από την κατεδάφιση των εργοστασίων της ΕΤΜΑ.
  • Αυξάνονται, στην περιοχή του Βοτανικού, οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου κατά 30.000 τ.μ. περίπου, πέραν αυτών που είχαν προβλεφθεί με τον ν. 3481/2006. Με την αύξηση αυτή, οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου στις δύο περιοχές του προγράμματος ανάπλασης (Λ. Αλεξάνδρας και Βοτανικός) ανέρχονται πλέον σε 100.000 τ.μ. περίπου.